Uncategorized

Genç Koleksiyoner ‘Hacı Sabancı’

“Sanat herkese iyi gelen bir kavram”

Sabancı ailesinin sanata destek verme geleneğini sürdüren genç üyesi, koleksiyoner Hacı Sabancı’yı konuk ediyoruz bu sayımızda. Hacı Sabancı, sanat merakını, sanata yaklaşımını ve koleksiyonunu Artisans okurlarına anlattı.

Hacı Sabancı, Türkiye’nin en önemli ailelerinden birine mensup olmasının yanı sıra sanata verdiği destek ve koleksiyonuyla da sanat camiasının yakından tanıdığı bir isim. Genç Sabancı’nın sanata olan ilgisi lise yıllarında başlayarak üniversite eğitimi sırasında aldığı akademik derslerle devam etmiş. Elbette bu merakın oluşmasında en büyük etkenlerden biri de mensubu olduğu ailenin sanata destek verme geleneği olmuş. Hacı Sabancı, sanat merakı ve koleksiyonu hakkındaki sorularımızı içtenlikle yanıtladı.

Merhaba Hacı Bey. Ülkemizde iş ve sanat camiasının yakından tanıdığı önemli isimlerin başında geliyorsunuz. Ancak okurlarımızın sizi daha yakından tanımaları için bize kısaca kendinizden bahsedebilir misiniz?
Merhabalar. Öncelikle teşekkür ederim. Ben 1987 doğumluyum. Saint Benoit Fransız Lisesi mezunuyum. Lisans eğitimimi ABD’de Tufts University’de gerçekleştirdim. Londra’da denizcilik ve finans üzerine eğitim aldıktan sonra İstanbul’a döndüm ve Marinsa Denizcilik’te çalışmaya başladım. Bugün hâlâ Marinsa Denizcilik yönetim kurulu üyesiyim ve aktif
olarak görevlerimi sürdürüyorum.

Türkiye’nin en önemli ailelerinden birinin çocuğu olarak dünyaya gelmek… Bir röportajınızda bunun hayata 1-0 önde başlamak olduğunu söylemiştiniz. Özellikle çocukluk dönemlerinizde bu soyadı taşımak size ekstra bir sorumluluk yükledi mi? Bunu bir şans mı, yoksa bir fırsat olarak mı değerlendirirsiniz?
Ben ve kardeşlerim o sorumluluğun bilinciyle yetiştirildik. Böyle bir soyadını taşımak öncelikle büyük bir gurur. Ben ayrıca rahmetli dedem Hacı Sabancı’nın ismini taşıyorum. Tabii ki büyük bir şans ve ben de bu isme layık olmaya çalışıyorum. Amerika/Boston TUFTS University’de yoğun bir ekonomi eğitimi görürken bir yandan da seçmeli sanat tarihi dersleri aldığınızı biliyorum.

Genç yaşlarda başlayan bu sanat merakının hayatınıza nasıl bir etkisi oldu? Bu durumun size kattığı pozitif yönler nelerdi?
Aslında sanat merakım üniversiteye hazırlanırken başladı. Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nde okul sonrası belli saatlerde gönüllü çalışıyordum ve burada ilgi duymaya başladım. Üniversiteye gidince farklı alanlarda dersler almak da gerektiğinden sanat tarihi dersleri almayı düşündüm. Ezberim de kuvvetlidir, o sayede hem iyi notlar almaya başladım
hem de ilgim katlanarak büyüdü. Özellikle Rönesans tarihini çok sevdim. Sanat insan ruhuna kesinlikle iyi gelen bir şey. Keşke yeteneğim olsaydı da bir enstrüman çalabilseydim veya resim yapabilseydim. Çok isterdim ama izleyici olarak yetinmem gerekiyor ve o bile bana çok keyif veriyor.


250 parçayı aşan, çok büyük bir aile koleksiyonunuz var. Kişisel koleksiyonunuzun ilk parçası kime aitti?
Çagdaş sanat koleksiyonumuzun ismi Arzu-Ömer Sabancı Koleksiyonu. Annem ve babamın 2006’daki ilk alımıyla koleksiyon oluşmaya başladı. Ben de 2010 yılından beri katkı sağlamaya çalışıyorum. Benim ilk aldığım eser sanırım Ergin İnan eseriydi. “Sanırım,” diyorum, çünkü hafızamda gerçekten yer eden, beni çok heyecanlandıran bir eser olduğunu çok iyi hatırlıyorum. Kendi evimde duruyor ve her gün ilk günkü beğeniyle izliyorum bu eseri.


Türkiye’deki en önemli sanat yatırımlarının bir kısmı Sabancı ailesi tarafından gerçekleştirilmekte. Aile büyüklerinizden sizlere kadar gelen süreçte kültür ve sanat alanına yapılan yatırımların ve özellikle sanatçı desteklerinin yoğun bir şekilde devam ettiğini görebiliyoruz. Sizin bu yönde geleceğe dönük plan ve projeleriniz var mı? Ve geçmişten gelen bu ilgi ve destekleri bir aile mirası olarak değerlendirmek mümkün müdür?
Başta rahmetli Sakıp Sabancı ve ailemin tüm büyükleri sanata destek vermiş ve ben de bundan gurur duyuyorum. Evet, benim de gelecekte genç sanatçılara destek veren yapıların içinde bulunma düşüncem var. Ayrıca ileride koleksiyonun bazı kısımlarını belli aralıklarla herkese açarak sergi şeklinde paylaşma fikrim var ama bu fikir henüz çok ham bir aşamada.
İnşallah önümüzdeki yıllarda böyle bir proje planlıyorum.

Yazının devamı için / shopier.com/ArtisansDergi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir